fbpx

Pas de Elefant (2014-2015)

Obiectiv

Îmbunătățirea procesului educațional în școlile pentru deficienți de vedere din România.

Descriere

Dotarea școlilor speciale cu tablete iPad, realizarea unei cercetări și dezvoltarea unui prototip pentru aplicația educațională iOS THATS.

Buget total: 17.000 Euro

Finanțator

Fundația Orange, prin fondul Lumea prin culoare și sunet

Educația reprezintâ piatra de temelie pentru dezvoltarea unei societăți, iar educația incluzivă este o caracteristică esențială pentru o societate matură. Pentru a oferi deficienților de vedere oportunități egale de cunoaștere și dezvoltare profesională, am implementat programul pilot Pas de Elefant, adresat tuturor școlilor pentru deficienți de vedere din România. În cadrul proiectului, au fost achiziționate 10 tablete iPad care au circulat în școlile partenere, pentru ca profesorii să se familiarizeze cu oportunitățile de învățare oferite de ecosistemul Apple. La sfârșitul proiectului, tabletele iPad au fost donate școlilor partenere.

Pentru înțelegerea particularităților procesului de educație din aceste școli, au fost aplicate chestionare și interviuri telefonice cu profesorii. Din această cercetare a rezultat un set de specificații tehnice pentru aplicația educațională THATS (Touch & Hear Assisted Teaching System) dedicată nevăzătorilor, al cărui prototip a fost realizat în parteneriat cu compania RADCOM. Folosind THATS, oricine va putea crea materiale educaționale cu imagini și informații audio. Nevăzătorii pot studia imaginile tactile așezate sub camera tabletei, care le recunoaște poziția degetului și redă auditiv informații relevante. Dezvoltarea aplicației THATS continuă în 2016.

Dată fiind dezvoltarea continuă a digitizării documentelor, acest proiect va reprezenta o oportunitate majoră pentru persoanele cu probleme de vedere – mai ales pentru elevi – de a avea acces la învăţământul superior şi mai apoi pe piaţa muncii (în ţara noastră doar aprox. 4% dintre nevăzătorii apţi de muncă lucrează).

Amalia Fodor

Director Executiv, Fundația Orange

Școli partenere:

  • Liceul Special „Sfânta Maria”, Arad
  • Liceul Special „Moldova”, Târgu Frumos
  • Liceul Teoretic Special IRIS, Timișoara
  • Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, Buzău
  • Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, Cluj-Napoca
  • Școala pentru Deficienți de Vedere, București
  • Centrul Școlar nr. 1 – Regina Elisabeta, București

Echipa

Florentina Stroie, Project manager

Dan Patzelt, Președinte ADU

Runa Zaharia-Irimescu, PR manager

FINANȚATOR

DEZVOLTARE SOFTWARE

Asociatia pentru Dezvoltare Urbana

Nr. înreg. în reg. Asoc. și Fund. 35 / A / 2009,

Dosar Trib. Buc. nr. 150 / 20.01.2009,

Sediu: Str. Știrbei Vodă, nr. 158, bl. 23A, ap. 7, sector 1, București, România,

Cont Bancar: RO42RNCB0072135032030001, BCR bank

CUI: 2506683

Unde-s mulți, puterea crește.

Poți contribui prin voluntariat, donații sau sponsorizări.