PERSPECTIVE 3D ASUPRA PREISTORIEI
Patrimoniul civilizației Gumelnița
PERSPECTIVE 3D ASUPRA PREISTORIEI
Obiectiv
Conservarea prin digitizare a unei părţi din colecţia Muzeului, promovarea şi valorificarea patrimoniului, educare
Descriere
Digitizarea tridimensională (scanare şi modelare 3D) a circa 50 de obiecte din perioada neoliticului şi eneoliticului
PERSPECTIVE 3D ASUPRA PREISTORIEI
În rândul muzeelor din România tehnica digitizării 3D a obiectelor de patrimoniu arheologic sau cultural nu a mai fost utilizată până în prezent, cu două excepții: Muzeul Național de Istorie a României, prin proiectul 3DIcons și Muzeul Olteniei din Craiova în cadrul unui proiect finanțat prin programe structurale.
Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană a oferit consultanţă în cadrul acestui proiect derulat de Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, diseminând astfel experienţa dobândită prin proiectul nostru, Simte Arta.
Proiectul a realizat digitizarea tridimensională (scanare și modelare 3D) a unui număr de circa 50 de obiecte din perioada neoliticului și a eneoliticului, aparținând în special culturii Gumelnița (cca. 4500 î.Hr.) dar și epocilor bronzului și a fierului, aflate în colecția Muzeului Civilizației Gumelnița din Oltenița, jud. Călărași. Se realizează astfel conservarea şi creşterea vizibilităţii patrimoniului cultural, precum şi creşterea contribuţiei României în Biblioteca Digitală Europeană-Europeana.